Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne

Trenčín bude Európskym hlavným mestom kultúry 2026

Trenčín bude Európskym hlavným mestom kultúry 2026

Titulom Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026 sa bude pýšiť Trenčín. Ministerstvo kultúry (MK) SR to oznámilo na základe rozhodnutia hodnotiacej komisie. Kandidatúru na titul EHMK 2026 ohlásilo osem slovenských miest, do finálového kola výberu postúpili tri z nich, a to Trenčín, Nitra a Žilina.

EHMK je jedným z najuznávanejších projektov Európskej únie. Hostiteľom sa môžu stať mestá EÚ, kandidátske krajiny aj potenciálni kandidáti na členstvo v EÚ a členovia Európskeho združenia voľného obchodu, ktorí sú zapojení do programu Kreatívna Európa.

Táto medzinárodná iniciatíva zdôrazňuje význam miest ako centier kultúrneho života. Vďaka umeniu a kultúre pomáha zlepšiť kvalitu života obyvateľov, posilňuje spolupatričnosť a podporuje kultúrnu diverzitu Európy. Titul EHMK priniesol v minulosti mestám nové príležitosti rozvoja kultúrneho, spoločenského a ekonomického života. So získaním titulu je spojená aj finančná cena 1,5 milióna eur, ktorú získa víťazné mesto po naplnení svojho projektu. Táto finančná odmena je udeľovaná na počesť Meliny Mercouriovej, gréckej ministerky kultúry, ktorá v roku 1985 prišla s iniciatívou založenia projektu EHMK. V roku 2020 boli EHMK chorvátska Rijeka a írsky Galway. Na rok 2021 v dôsledku pandémie neboli EHMK vyhlásené prvýkrát od začiatku projektu, v roku 2022 budú mať titul litovský Kaunas, luxemburský Esch-sur-Alzette a srbský Novi Sad.

Srdečne blahoželáme Trenčín 2026 a tešíme sa na spoluprácu.

plagat

foto