Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne

Výstavy v roku 2019

Výstavy v roku 2019

Výstavný plán je v roku 2019 venovaný 50. výročiu založenia Galérie M. A. Bazovského v Trenčíne. Všetky výstavy budú prezentovať a približovať bohatú históriu galérie, jej zakladateľov, dôležité momenty, akvizičnú činnosť a regionálnych výtvarníkov. 

plagat

Príbeh začína v roku 1969 ...

od 11.4.2019 - 09.6.2019

Vznik Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne (vo februári 1969) bol spätý aj s úsilím niektorých významných trenčianskych aj mimotrenčianskych umelcov uctiť si pamiatku a veľkosť ducha tvorby M. A. Bazovského, ktorý v Trenčíne prežil posledné roky života. To, že sa galériu podarilo založiť aj v týchto politicky nepriaznivých časoch, bola veľká zásluha predovšetkým trenčianskych i mimotrenčianskych umelcov - maliarov Svetozára Abela, Ladislava Zdvíhala, Rudolfa Mošku, Andreja Barčíka, Michala Jakabčica, Vladimíra Kompánka, sochárov Jozefa Fizela, Andreja Rudavského, fotografa Antona Štubňu a ďalších. Najväčšie organizačné zásluhy však patria trenčianskemu maliarovi Ladislavovi Moškovi, ktorý sa stal aj prvým riaditeľom galérie. Diela uvedených osobností galéria verejnosti predstaví v rozsiahlej výstavnej kolekcii pri príležitosti svojho významného jubilea – 50. výročia svojho vzniku. 

20 rokov v depozitári / akvizičná činnosť GMAB 1999 – 2019

od 13.6.2019 - 25.8.2019

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne si od svojho založenia kladie za jednu z najdôležitejších úloh nadobúdanie umeleckých diel do svojho zbierkového fondu. V súčasnosti sa v depozitároch galérie nachádza zhruba 4900 zbierkových predmetov v piatich zaradeniach – maľba (O), socha (P), kresba (K), grafika (G) a fotografia (F). Na výstave budú prezentované najvýznamnejšie diela zo zbierkového fondu, nadobudnuté v dvoch posledných dekádach obdobia rokov 1999 – 2019. Výstava tak predstaví smerovanie akvizičnej činnosti v novodobej histórii galérie. Kurátor: Mgr. Radka Nedomová 

Grafická škola Albína Brunovského

od 13.6.2019 - 25.8.2019

Galéria zo svojich zbierok predstaví významnú kolekciu slovenskej grafiky 70. a 80 – tych rokov 20. storočia s presahom do rokov 90-tych, ktorá dodnes reprezentuje najvyššie kvalitatívne atribúty. Svojho času získavala vysoké ocenenia aj v medzinárodnom kontexte a jej predstavitelia dodnes patria k našim najvýznamnejším predstaviteľom slovenského výtvarného umenia. „Grafická škola Albína Brunovského“, ktorá je aj súčasne názvom pripravovanej výstavy, nereprezentuje nejakú pevne definovanú školu či umelecký prúd, ale generáciu žiakov Albína Brunovského (Ondreička, Polakovič, Kolenčík, Komáček, Felix, Jančovič, Benca, Piačka...), ktorí v priebehu dvoch desaťročí absolvovali pod jeho vedením štúdium na oddelení knižnej tvorby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

V kocke

od 05.9.2019 - 17.11.2019

Výstava predstaví Galériu M. A. Bazovského v Trenčíne ako prezentačnú, kultúrno-vzdelávaciu a zbierkotvornú inštitúciu, ktorá už 50 rokov patrí medzi popredné umelecké galérie na Slovensku. Počas svojej existencie pripravila množstvo unikátnych výstavných projektov a prešla viacerými vývojovými fázami. Výstava ponúkne prierez históriou galérie a jej všetkými činnosťami „v kocke“ využitím archívnych dokumentov, fotografií, filmov, plagátov a pozvánok. Okrem faktografických informácií však ponúkne i zaktualizovaný pohľad na jedinečné výstavy, usporiadané galerijnými odbornými pracovníkmi a pripomenie dôležitú funkciu Galérie M. A. Bazovského ako významného kultúrneho centra nielen v regióne, ale na celoslovenskej úrovni.

Horizonty súčasnosti V.

od 28.11.2019 - 01.3.2020

Ide v poradí už o piaty rozsiahly spoločný projekt Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne (po rokoch 1995, 2000, 2007, 2013), ktorého cieľom je zdokumentovať najaktuálnejšie trendy výtvarného umenia trenčianskeho regiónu. Ambíciou projektu je čo najpodrobnejšie zmapovať súčasnú tvorbu (od roku 2013) profesionálnych umelcov pôsobiacich v regióne. Významným zámerom organizátorov je snaha do výstavného projektu zaradiť aj diela najmladšej generácie umelcov, ktorí v regióne pôsobia, ale doposiaľ nie sú trenčianskej verejnosti známi. Cieľom výstavy je poskytnúť priestor na vzájomnú spoločnú medzigeneračnú prezentáciu regionálneho rozsahu.