Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne

Juraj Krajčo: Maľba 1999 - 2009

Juraj Krajčo: Maľba 1999 - 2009

Termín: od 23.10.2009, 17:00 do 6.12.2009, 17:00 denne okrem pondelka

Juraj Krajčo sa v Galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne individuálne prezentuje svojou maliarskou tvorbou po prvý raz. Ako reštaurátor, často sa vo svojej práci pohybujúci v toku dejín, v transcendentálne orientovaných námetoch a priestoroch, premieta Juraj Krajčo túto skutočnosť, i keď nepriamo, najmä do ikonografie svojich obrazov.
Juro Krajčo rozvážne a citlivo analyzuje okolitú realitu, aby nám svoj príbeh podal v dynamických, provokujúcich, často rotujúcich tvaroch, znakoch, kde dominantné postavenie má ľudská figúra, jej detaily a fragmenty. Sú to mlčanlivé totemy súčasnosti, sú to metaforické výkričníky a otázniky, ktoré nám siahajú hlboko do duše, aby nám priblížili základné ľudské existenčné problémy. Tak ako Juraj Krajčo vo svojej náročnej reštaurátorskej práci odkrýva pod kultúrnymi nánosmi kontúry historických diel, často barokovo rozvášnených a naratívnych, jeho maliarska tvorba je obnaženejšia, tvarovo, kompozične i farebne zjednodušenejšia a kompaktnejšia. Neutrálne, anonymné pozadie, citlivo farebne rozohrané, znásobuje adresnosť metafory a význam figurálneho znaku.

O autorovi:

Juraj Krajčo (nar. 1959) je absolventom SUPŠ v Uherskom Hradišti (1974-1978), odbor kamenosochárstva a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, odbor reštaurovania sochy (1981-1987, prof. L. Snopek, T. Baník, J. Porubovič). Venuje sa predovšetkým reštaurátorskej tvorbe, maľbe a kresbe. Žije a tvorí v Trenčíne.

Miesto konania

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne

Zabezpečuje

PhDr. Danica Lovišková

Organizátor

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne

Fotogaléria

11 fotografií