Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v roku 2011

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v roku 2011

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pripravuje v roku 2011 opäť pestrý výstavný plán. Hneď v druhej polovici februára sa môžu jej návštevníci tešiť na výstavu Michala Jakabčica a Viery Žilinčanovej. Obaja maliari patria ku kľúčovým postavám slovenského výtvarného umenia. Na výstave budú zastúpené diela z majetku ôsmich slovenských galérií a troch súkromných zberateľov.
Od začiatku apríla bude trenčianska galéria Bazovského hostiť jedinečnú kolekciu kresleného humoru a satiry – Novomestský osteň. Toto bienále vstúpilo v roku 2009 do jubilejného XV. ročníka. Pri tejto príležitosti si môžu priaznivci spomínaného výtvarného žánru prezrieť najlepšie práce, ktoré sa kedy zúčastnili prehliadky. Súbežne s výstavou slovenského kresleného humoru bude prebiehať aj výstava sochárskej tvorby Jaroslavy a Jána Šickovcov s poetickým názvom Medzi nebom a zemou.
Od druhej polovice mája bude galéria Bazovského patriť deťom, pretože vo výstavných priestoroch sa uskutoční XXX. ročník celoštátnej prehliadky detskej výtvarnej a literárnej tvorby Detský výtvarný a literárny Trenčín. V rovnakom termíne môžete obdivovať aj tvorbu keramikára Miloša Balgavého st.. Svoje miesto vo vystavenom súbore nájdu diela úžitkovej i dekoratívnej proveniencie malých, stredných i veľkých rozmerov určené pre interiér aj exteriér.
Oleg DenisenkoNa začiatku leta sa predstaví svojou maliarskou a grafickou tvorbou ukrajinský autor Oleg Denisenko. Grafická tvorba tohto umelca sa vyznačuje fantastickými témami s precízne vypracovanými detailami. Jemnosť linky a bohatosť obrazu odrážajú silný vplyv grafickej tradície východnej Európy a Ruska.
Popri Denisenkovi sa predstaví aj ďalší zahraničný autor, tentokrát to bude český sochár Igor Kitzberger, pre ktorého je najcharakteristickejšia figurálna tvorba. Medzi jeho dielami nájdeme celú plejádu hercov, klaunov, mímov či pierotov, ale aj fantazijné postavy vzniknuté spojením anatomických znakov ľudí a vtákov.
Priaznivcom sochárskej tvorby dávame do pozornosti prezentáciu tvorby sochára Martina Lettricha, ktorá bude prebiehať súbežne s výstavou Augusta Švagrovského. Martin Lettrich sa venuje v prevažnej miere voľnej komornej plastike a sochárskemu dotvoreniu konkrétneho architektonického prostredia. Obe oblasti sa v priebehu rokov prelínajú a navzájom inšpirujú.
Imro Weiner - KráľV druhej polovici októbra môžete navštíviť výstavnú prezentáciu tvorby považskobystrického rodáka, maliara Imra Weinera-Kráľa pri príležitosti 110. výročia narodenia. Vo svojich dielach zachytával za pomoci snových symbolov život na slovenskom vidieku, tematizoval svoj židovský pôvod a spoločenské problémy doby, v ktorej žil. Okrem maľby sa venoval tiež grafike, ilustrácii a plagátu. Jeho dielo vyvrcholilo humanistickými kompozíciami spájajúcimi lyrické, baladické a dramatické videnie sveta.
V tomto roku si pripomíname aj 30. výročie smrti významnej trenčianskej osobnosti, nestora slovenskej amatérskej fotografie Jána Halašu. Pri tejto príležitosti pripravuje Galéria Bazovského výstavný projekt mapujúci jeho dielo. Fotografie Jána Halašu zachytávajú život v lokalitách trenčianskeho regiónu z etnografického pohľadu a tvoria súčasť zbierkových fondov mnohých galérií a múzeí na Slovensku.
Na začiatku decembra ponúkneme našim návštevníkom výstavu maliara Miloša Šimurdu (Česká republika). Autor sa predstaví unikátnym výberom akvarelov, olejov, koláží a ďalších diel, ktoré vytvoril počas svojho tvorivého života. Súbežne s touto výstavou predstavíme výber z galerijnej grafickej zbierky – Grafika zo zbierok Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne. Kolekcia zachytáva všetky tvorivé generácie - od zakladateľov moderného slovenského výtvarného umenia až po súčasnosť. Návštevníkom sa svojimi dielami predstavia V. Hložník, E. Zmeták, O. Dubay, R. Dúbravec, L. Kellenberger, M. Haščič, M. Dúbravec a mnohí ďalší.