Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne

Galéria bilancovala prvý polrok 2014

Galéria bilancovala prvý polrok 2014

Hlavnými oblasťami činnosti Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zmysle jej zriaďovacej listiny a plánu úloh na rok 2014, bola výstavná a kultúrno-vzdelávacia činnosť.
Galéria v prvom polroku roku 2014 usporiadala spolu jedenásť výstav – z toho v sídle galérie päť a šesť v iných kultúrnych. Do zahraničia nebola v prvom polroku 2014 vyvezená žiadna výstava.
Najúspešnejšími výstavnými projektmi za sledované obdobie boli výstavy Tomáša Hlavenku a Jany Hlavenkovej Prekopovej, ktorí sa predstavili súbežne s výstavou Mareka Ormandíka. Obe výstavy zhliadlo 1.970 návštevníkov. Veľmi dobrú úroveň návštevnosti zaznamenala aj výstava Jozefa Bajusa: Vzdialené volania, tú si prišlo do trenčianskej galérie pozrieť dovedna 1.141 návštevníkov. Odborní pracovníci galérie v tomto období pracovali tiež na príprave a realizácii výstavných projektov aj v iných kultúrnych inštitúciách. Podarilo sa zrealizovať šesť výstavných podujatí. Za zmienku určite stojí už druhý ročník výtvarného sympózia HALA, na ktorom participovala aj Galéria M. A. Bazovského. Týždňové sympózium mladých výtvarníkov v priestoroch bývalej textilnej fabriky Merina vyvrcholilo multikultúrnym programom. Galéria Miloša Alexandra Bazovského spolupracovala na realizácii výstavných podujatí s Galériou Petra Matejku v Novom Meste nad Váhom alebo trenčianskou galériou VÁŽKA.
V oblasti kultúrno-vzdelávacej činnosti galérie sa za prvý polorok roku 2014 podarilo zrealizovať spolu 129 podujatí, ktoré navštívilo 2.365 návštevníkov. Ambíciou tejto oblasti činnosti galérie je rozširovať vedomostný, ale aj esteticko-výchovný horizont návštevníkov všetkých vekových kategórií. Aj v tomto roku sa Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne zapojila do medzinárodného projektu Noc múzeí a galérií (17. mája). Spoluorganizátorom podujatia bolo už po ôsmykrát Trenčianske múzeum v Trenčíne a Mesto Trenčín. Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne zaznamenala v tento deň rekordnú návštevnosť 1.072 návštevníkov.
Celková návštevnosť galérie dosiahla v prvom polroku roku 2014 – 5.528 návštevníkov. Z tohto množstva si expozície a výstavy prezrelo 4.136 návštevníkov. Koncerty a iné podujatia organizované v priestoroch galérie navštívilo 1.392 ľudí.
Na konci mája 2014 došlo na poste riaditeľa galérie ku zmene. Doterajšia riaditeľka PhDr. Danica Lovišková odišla do penzie. Predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja bol dočasne riadením galérie poverený Bc. Ľuboš Hamaj, ktorý doposiaľ zastával post odborného pracovníka.
Vo vzťahu k návštevníkovi boli zavedené viaceré zmeny. Galéria ponúka vždy v prvú nedeľu v mesiaci voľný vstup pre všetkých svojich návštevníkov. Novinkou je aj zľavnené rodinné vstupné, ktoré platí počas víkendov, sviatkov a prázdnin. Jeho cieľom je umožniť rodinám prísť do galérie za cenovo výhodnejšie vstupné. Od 1. júla začala galéria postupne predstavovať svoje zbierky v rámci projektu „Dielo mesiaca". Postupne budú zverejňované najzaujímavešie diela obsiahnuté v zbierkovom fonde galérie. Novinkou je aj zmena v metodike koncepcie výstavného plánu. Od budúcuho roku sa možu o realizáciu výstavy v galérii uchádzať aj samotní autori, alebo kurátori, kým doteraz bol výber výstav realizovaných v priestoroch galérie výhradne na galerijných kurátoroch. Od tohto kroku očakávame skvalitnenie výstavnej ponuky a rozšírenie možnosti výberu výstavných projektov realizovaných na pôde galérie.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne