Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne

Výstavný plán galérie na rok 2016

Výstavný plán galérie na rok 2016

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne plánuje v roku 2016 zrealizovať dovedna dvadsaťdva výstav. Vo svojich priestoroch pätnásť a v iných organizáciach na území Slovenskej republiky sedem výstavných projektov.


04.02.2016 – 13.03.2016

Prvé desaťročie

Výstava pri príležitosti 10. výročia založenia Strednej umeleckej školy v Trenčíne

Jubilejná výstava je určená širokej verejnosti, žiakom a pedagógom rôznych stupňov vzdelávania. Cieľom výstavy je predstaviť najlepšie výstupy prác a projektov žiakov k 10. výročiu existencie Strednej umeleckej školy a prezentovať inovatívne metódy a formy vyučovania, ktoré kladú dôraz na individuálny prístup pedagóga v integrácii individuálnych potrieb a možností žiakov pri dosahovaní výsledkov. Výstava poukazuje nielen na rozvoj špecifických záujmov žiakov a medzipredmetové integrácie, ale aj na historicko-spoločenský kontext stredného remeselno-umeleckého školstva, v historickom kontexte až po súčasnosť v regionálnom priestore.


05.02.2016 – 13.03.2016

Július Činčár

Výstava trenčianskeho výtvarníka Júliusa Činčára prináša prierez jeho tvorbou, odzrkadľujúcou jeho životný príbeh, ktorý sa definitívne uzavrel v polovici roku 2015. Verejnosť si prostredníctvom výstavy pripomenie Júliusa Činčára ako zasneného mága, ktorý nepotrebuje profesionálne výtvarné vzdelanie, aby dokázal vyjadriť svoje bohaté predstavy, pocity a zážitky. V charakteristickom „činčárovskom" rukopise a výraze vytvára mnohofigurálne výjavy, portréty a krajiny - tak trochu úsmevné, ale aj ironické príbehy zo súčasnosti, či inšpirované históriou, sakrálnymi námetmi a mytológiou. V maximálne štylizovaných a zjednodušených tvárach a tvaroch, v ireálnom priestore, v charakteristickom tvarosloví, v typicky primitivizujúcom prejave popierajúcom reálne časopriestorové vzťahy nám približuje svoj originálny maliarsky svet. Jeho posolstvo je úprimné, otvorené a čarovne bezprostredné.


05.02.2016 – 13.03.2016

Milan Struhárik

Výstava akademického sochára Milana Struhárika sa v Galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne uskutočňuje pri príležitosti životného jubilea autora. V sochárskej tvorbe Milana Struhárika v súčasnosti dominuje najmä drevo. Drevo, ako trvácny a zároveň mäkký a dobre tvarovateľný materiál ho ako zdroj výtvarnej inšpirácie oslovuje už viac ako 50 rokov. Neustále ho motivuje k novým výzvam a kreativite sochárskeho vyjadrenia. Popri dôslednom remeselnom spracovaní sú jeho najnovšie diela ozvláštnené odvážnejšou farebnosťou, novými materiálovými i tvarovými detailmi. Naďalej sa venuje archetypálnym hlavám i sochám, ktoré odoberaním hmoty odľahčuje a prevzdušňuje. V symbolike pozitívu a negatívu akoby evokoval večné plynutie času.


18.03.2016 – 24.04.2016

Začiatok konca

(Pavol Stručka, Jozef Srna, Robert Szittay, Vladislav Zabel)

Štyria autori, v tvorbe ktorých dominuje figúra v rôznych časových a spoločensko sociálnych kontextoch. Traja maliari - P. Stručka, J. Srna a V. Zabel sa roky programovo zaoberajú štúdiom historickej, predovšetkým renesančnej a barokovej maľby, avšak svoje názory nachádzajú aj v maľbe francúzskeho akademizmu 19. storočia, v novodobej talianskej maľbe alebo postmoderne 20. storočia. Zaujímajú ich námety – predovšetkým mnohofigurálne či solitérne kompozície, tragický dej, ale aj forma: práca starých majstrov so svetlom a tieňom, výrazové skratky, budovanie deja prostredníctvom farieb. Jozef Srna je charakteristický mnohofigurálnymi kompozíciami, ktorých dej prebieha v aktuálnej realite. Obrazy Pavla Stručku sú pokojnejšie , dôraz kladie viac na anatómiu tela, výraz či gesto, ktorým divákovi sprostredkúva emócie. Vladislav Zabel zostal zo všetkých primárne najviac ukotvený v histórii, či už námetmi alebo technikou. Jediným sochárom v tejto zostave je Robert Szittay. Do jeho figurálnej tvorby sa premietajú širšie univerzálne témy vzťahov, sexuality, viery, smrteľnosti, ale i iné, odrážajúce zložitosť ľudskej existencie, popretkávanú túžbami a frustráciami jednotlivca.


29.04.2016 – 05.06.2016

Marko Vrzgula

Výstava predstavuje tvorbu popredného slovenského maliara Marka Vrzgulu, vychádza z autorových nosných cyklov (Špirály a Pulzary), v ktorých, prehodnocuje paradigmy avantgárd a esenciu modernity prezentuje v mnohorakosti maľby postmediálnej doby. Od roku 1988 svoju tvorbu predstavil na vyše dvadsiatich samostatných výstavách na Slovensku, vo Francúzsku a v Izraeli. Vrzgulova tvorba sa rozvinula a pretrváva vo viacvrstvovom obsahovom aj formálnom spektre. Je klasickým tvorcom, ktorý spontánne reaguje a nekladie si žiadne koncepčné filtre medzi seba a svet. Priamočiarosť je jeho konceptom a asi najpriliehavejším termínom, ktorý vystihuje jeho prístup k motívu. Až keď ho dostane do svojho farebného laboratória, nastáva umelecký výskum. Nekompromisný, autentický, radikálny. Výsledok je najčastejšie na hranici abstraktného obrazu. Ten býva charakteristický silnými pastóznymi gestami, vytvorenými rôznymi spôsobmi nanášania farebného média. Cykly Pohyby a Špirály, v ktorých sa farebné pasty už zásadne aktivizujú a tvoria tak predstupeň zatiaľ posledného maliarskeho cyklu Pulzary (2011 – 2015).


29.04.2016 – 05.06.2016

Ivona Žirková

Pre tvorbu Ivony Žirkovej je charakteristická fascinácia prírodou s jej neustálymi premenami, fotograficky zaznamenané podnety a pragmatické využitie ponúkaných interpretačných posunov, prenesenie vizuality fotografie do sveta maľovaného obrazu. Na tejto ceste od detailu k celku sa pohybuje isto a suverénne. Je perfekcionistka, ktorá od prvých krokov svojou citlivosťou aktivuje a invenciou prekresľuje v sebe všetko zažité a mení na extrakt toho, čomu hovoríme múdrosť maľby. Všetko to robí dôsledne a sústredene, do posledného ťahu štetcom. Tieto atribúty sa pre jej tvorbu stávajú osnovou na skúmanie ďalších možností maľby – realitu mení na ilúziu, s často ironickým kontextom.


13.05.2016 – 29.05.2016

Výstava maturitných prác odboru propagačné výtvarníctvo SUŠ Trenčín

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v spolupráci so Strednou umeleckou školou v Trenčíne prezentujú diela študentov odboru propagačné výtvarníctvo.


03.06.2016 - 04.09.2016

Helena Zmatlíková

Helena Zmatlíková sa stala pojmom v českej ilustrátorskej tvorbe prevažne detskej literatúry. Jej brilantne ľahká kresba v harmonickom prepojení s jasnými farebnými odtieňmi už od polovice 20. storočia získava pozornosť a obdiv nielen v domácom, českom prostredí, ale taktiež v zahraničí, od Ázie, cez celú Európu až po Ameriku. V roku 2015 sme si pripomenuli 10. výročie jej úmrtia a pri tejto príležitosti máme možnosť prezentovať diela tejto vynikajúcej umelkyne. Okrem ilustrácií bude výstava doplnená aj o výber kníh, ktoré autorka ilustrovala. Podujatie je pripravené v spolupráci s Galériou Slováckeho múzea v Uherskom Hradišti.


10.06.2016 – 24.07.2016

Erna Masarovičová - Kata Kissoczy

Spoločná výstava Erny Masarovičovej a Kataríny Kisoczyovej bude vzájomným dialógom s priestorom a hmotou na pozadí vzťahu matky a dcéry. Erna Masarovičová bola významnou osobnosťou slovenského sochárstva, ako prvá začala používať techniku zvárania oceľových plátov. Vytvárala tak expresívne konvexné a konkávne tvary a v kubistickom názore sa inšpirovala hudbou a ľudskou figúrou. Túto techniku premietla do svojich monumentálnych objektov i do autorských šperkov. Už v polovici 60. rokov patrila medzi popredné osobnosti slovenského sochárstva a stala sa zakladateľkou moderného šperku na Slovensku. Obísť nemožno ani významnú medailérsku tvorbu. Od 70. rokov sa venovala intenzívne aj tvorbe plakiet a medailí, ktoré pravidelne prezentovala na výstavách po celom svete.

Katarína Kissoczy možno zaradiť do tzv. „ Generácie 80". Vyštudovala divadelnú scénografiu na pražskej DAMU a tam aj zostala pôsobiť, pričom jej ateliér sa stal miestom stretávania pražských, slovenských študentov umeleckých škol a organizačným centrom ich aktivít. Scénografické vzdelanie umožnilo Kataríne Kissoczyovej prechod k tradičným priestorovým skladbám. Využitie živej farebnosti a expresívne nasadené znakové fragmenty figúry v reliéfnej redukcii sa stali poznávacím znakom jej sochárskych inštalácií.


10.06.2016 – 24.07.2016

Glassmovement /sklárske hnutie

Pri príležitosti 25. výročia založenia sklárskych spolkov na Slovensku predstavuje Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne medzinárodnú výstavu sklárskeho umenia GLASSMOVEMENT / SKLÁRSKE HNUTIE. Na výstave sa zúčastnia umelci zo slovenska, Rakúska, Fínska, Českej republiky, Maďarska, Francúzska, Holandska, Kanady a Austrálie. Mnohí sú špičkoví výtvarníci svetovej scény. Kurátormi výstavy sú Franz Jeursen (Holandsko) a Ľubomír Ferko (Slovensko). Výstava je sprevádzaná strihovým filmom o sklárskych sympóziach a workshopoch.


29.07.2016 – 04.09.2016

Black and White or Die!

Peter Cvik, Ján Hrčka, Andrea Kopecká

Trojicu autorov Peter Cvik, Andrea Kopecká a Ján Hrčka, okrem spoločných základov v IV. ateliéri profesora Ivana Csudaia a teda aj média maľby, spájajú tiež isté formálne a obsahové menovatele. V dielach všetkých troch autorov sa stretávame prevažne s čierno-bielou farebnosťou a každý jeden z nich pojednáva tému spomienok, no prístupy sú rozdielne. V ich dielach sa tak prelína súvislosť čiernobieleho monochromatizmu spojeného s aktom spomínania, či už v súvislosti s čiernobielymi fotografiami, alebo filmovou praxou, kedy sa farebnosť výjavu pri prechode do spomienkových výjavov redukuje na čiernobielu. Aj napriek mnohým spoločným východiskám sú pre každého z autorov príznačné isté špecifiká.


29.07.2016 – 04.09.2016

Dominik Monček

Sochár Dominik Monček vo svojej tvorbe kombinuje záujem o figúru, sakrálnu tematiku i abstraktné tendencie v súčasnom sochárstve. Využíva k tomu predovšetkým materiál železa, ktorý v rôznych podobách ohýba, tepe, leští či patinuje. Vytvára tak kontrast voči ďalším používaným materiálom, napríklad hladkému povrchu mäkko opracovaného kameňa. Ďalšou tendenciou u autora je konštruovanie figúr prostredníctvom železného drôtu. Ten omotáva okolo neviditeľnej formy v rôznych ľudských polohách. Popri týchto dielach tvorí ready-made objekty zo starých železných predmetov, ktorým tak vdychuje nový život.


09.09.2016 – 23.10.2016

Rudolf Moško

Maliar Rudolf Moško je bytostný krajinár, ktorý svojou originálnou definíciou krajiny priniesol nové impulzy do moderného slovenského výtvarného umenia. S nesmiernou senzitívnosťou zhmotňuje neopakovateľnú esenciu, podstatu, základnú filozofiu existencie slovenskej prírody. Vo svojich dielach zachytáva typický rytmus horských masívov a dolín, pôsobivé konfigurácie dedinských usadlostí, gazdovských dvorov, kostolíkov. Neopakovateľnú, poetickú atmosféru majú aj jeho zátišia, ktoré sú oslavou každodennosti, ale i nevšednosti. Pôvodnú mäkkú modeláciu monumentálnych tvarov postupne opúšťa v prospech geometrickej skladobnosti precízne definovaných a razantne znejúcich hmôt. Prvotný a originálny magický farebný akord zelených a modrých rozširuje o červené, žlté, ružové a čierne tóny. Venuje sa maľbe a kresbe. Výstava sa uskutočňuje pri príležitosti 90. výročia narodenia umelca.


28.10.2016 – 04.12.2016

Juraj Oravec

V širokospektrálnej tvorbe Juraja Oravca, zahŕňajúcej kresbu, grafiku, realizácie v architektúre, dominuje veľkorozmerná maľba. Autor v nej veľmi odvážne, impozantne vrství svoje predstavy, pocity a vízie. Od konkrétnych literárnych, mytologických a historických odkazov siaha k rovinám ľudskej existencie a vlastnej fantázie, aby všetko zaznamenal prostredníctvom tisícov dotykov štetca, bodov, línií, odtlačkov a štruktúr. Vznikajú monumentálne znejúce, veľkoryso a odvážne komponované obrazy, plné energie, svetla a žiarivej farebnosti. Jeho podmorské, kozmické a iné svety, pozoruhodné posolstvá jemnej a zraniteľnej duše, i nové, opäť figúrami oživené diela, nám približujú základné existenčné súradnice človeka zmietajúceho sa v osídlach súčasnej civilizácie.

09.12.2016 – 29.01.2017

Eva Mišáková Ábelová

Maliarska tvorba a kresby Evy Mišákovej Abelovej oscilujú medzi dielami siahajúcimi do sveta detstva, krehkej, pôvabnej a zraniteľnej mladosti, aby v ďalších obrazoch rozvinula závažnejšie filozofické otázky o podobách nášho života, o nevyspytateľnosti medziľudských vzťahov, o osamelosti, hľadaní, ilúziách, ale aj láske a harmónii. Jej figurálne kompozície, akty, portréty, zátišia a krajiny sú plné metafor, fantázie a spontánnosti. Motívy a detaily sa vzájomne často prelínajú, aby v koncentrovanom tvare a výraze, v citlivej farebnosti, vibrujúcej v jemných nánosoch a štruktúrach, ale i v sýtych, žiarivých valéroch, vypovedali o neobyčajnej autorkinej imaginácii, snoch a predstavách, ktoré suverénne prenáša na plochu svojich obrazov.

Výstavy mimo sídla galérie:

07.01. - 02.02.2016

Ladislav Moško – Milan Struhárik: maľba a socha

výstavná sieň na Bratislavskom hrade

14.01. - 03.04. 2015

Rudo Prekop – Zátišia 1990 -2015

Oravská galéria v Dolnom Kubíne

február – apríl 2016

Nikolaj Feďkovič – Viera Feďkovičová: maliarska tvorba

Galéria Petra Matejku v Novom Meste nad Váhom

apríl – jún 2016

Jana Ovšáková- Hýbalová: maliarska tvorba

Galéria Petra Matejku v Novom Meste nad Váhom

21.4. - 19.6. 2016

Miloš Alexander Bazovský zo zbierky Galérie M. A. Bazovského v Trenčíne

Nitrianská galéria, Nitra

september – október 2016

František Bojničan: kresba

Galéria Petra Matejku v Novom Meste nad Váhom

november – december 2016

Peter Macko: sochárska tvorba

Galéria Petra Matejku v Novom Meste nad Váhom