Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne

Výstavný plán galérie na rok 2017

Výstavný plán galérie na rok 2017

V roku 2017 Vás pozývame na výstavy :

 

 

02.02.2017 - 26.03.2017

 

Petra Lajdová

„Slovenská renesancia“/ keď krása vychádza na svetlo

autorská koncepcia: PaedDr. Elena Porubänová

Výstava  predstaví v magicky tajomných, farebných umeleckých veľkoformátových fotografiách  originálnu prezentácia krásy slovenského tradičného umenia - ľudového kroja, najmä jeho vrchných častí  – párt a čepcov, pokrývok hláv slobodných a vydatých žien. Umelecká fotografka Petra Lajdová, chcela originálnym  aktuálnym prepojením  moderného pohľadu na ľudové umenie  sprítomniť jeho „renesanciu“ aj pre súčasné generácie.  Jej cieľom bolo  prezentovať estetiku, krásu a výnimočnú hodnotu ľudového umenia prostredníctvom autorskej umeleckej fotografie a poukázať na jeho prepojenie so svetom moderne, originálne a s úctou. V podtitule keď krása vychádza na svetlo zaznieva oslava estetiky a krásy slovenského ľudového odevu. Autorka  tak chce pozdvihnúť a nechať vyjsť “z tieňa” tento typický pestrofarebný vizuál, a to krásou súčasných mladých  žien odetých v tradičných ľudových svadobných partách a čepcoch.

 

Sedemdesiat sukieň mala

 

autorská koncepcia: Mgr. Radka Nedomová

 

Výstava zo zbierkového fondu Galérie M. A. Bazovského v Trenčíne a výberu súčasného umenia predstaví návštevníkom galérie tradičný i súčasný prístup k slovenskému folklóru. Ako i samotný názov výstavy naznačuje, hlavným námetom vybraných diel je žena, ženský folklór, kroje, výšivky, čipky či krajky. Tieto elementy boli i sú v dielach zobrazované rôznymi umeleckými prístupmi, v rôznych technikách, formátoch i žánroch, niekedy len v náznakoch, inokedy zas realisticky poňaté. Výstava prezentuje výber diel približne 50-tich slovenských autorov od začiatku formovania slovenskej moderny až po súčasnosť, nachádzajúcich sa v depozitároch galérie, ako i zo zápožičiek od známych slovenských autorov.

 


 

30.03.2017 - 21.05.2017

 

Jarmila Dicová  Ondrejková / Mária Dusíková  Ondreičková

Vo svete rozprávok a snov

autorská koncepcia: PaedDr. Elena Porubänová

... pre malých aj veľkých. Práve s touto ambíciou galéria na výstave predstaví ilustrátorskú tvorbu dvoch renomovaných slovenských autoriek v čase konania už tradične návštevnícky najúspešnejšieho podujatia – Noci múzeí a galérií (sobota 20. 5. 2017). Výstava priblíži  ich originály  ilustrácií ku knihám určeným  predovšetkým  deťom a mládeži. Obe autorky sa popri maliarskej a grafickej tvorbe venujú ilustráciám už niekoľko desaťročí a za ten čas ilustrovali množstvo titulov, za ktoré získali mnoho významných ocenení nielen na Slovensku ale aj v zahraničí. Aj keď obidve autorky sú absolventkami reprezentatívnej grafickej školy tak Albína Brunovského ako aj Vincenta Hložníka, vo svojej tvorbe uplatňujú vlastný tvorivý rukopis i osobitý originálny pohľad na svet fantastických príbehov a rozprávok.

 

 

Teodor Schnitzer

autorská koncepcia: TOTO! je galéria

Indiáni, kovboji, kolty, tomahawky, lasá, skalpy, divo bežiace mustangy... to všetko sme, keď sme boli malí, videli ako živé, ako naozaj, keď sme čítali dobrodružné romány z edície STOPY, ale aj rodokapsy v zošitovej väzbe, tlačené na lacnom hnedastom papieri. Celé generácie detí pri tých príbehoch snívali svoje sny o hrdinstve, cti, priateľstve na život a na smrť a statočnosti. Keď sa pozriete na slovenské vydania príbehov z Divokého západu, často za nimi stojí muž z Divokého východu, rodák z Košíc, ilustrátor Teodor Schnitzer. Od r. 1955 do 1977 ilustroval najmenej 116 kníh: mayovky, cooprovky, stevensonovky. Zložitá technika nitrotmelu a škrabanej štetcokresby – vyškrabávanie postáv a vecí priamo do papiera, potiahnutého čiernou farbou, vytvorilo v ilustráciách zvláštnu dynamiku, príbeh je akoby zastavený v okamihu, podobá sa fotografiám zo začiatku storočia. Od sedemdesiatych rokov minulého storočia nastalo v tvorbe Teodora Schnitzera ticho. Z príbehu o ilustrácii sa stal príbeh o boji s alkoholom a boji o bežný, dôstojný život. Ticho však nastalo aj v antológiách slovenského výtvarného umenia: pre teoretikov prestal existovať, akoby jeho umenie nestálo za to, pripomenúť si, archivovať. Bolo to preto, že ilustroval low-brow žánre – kovbojky a indiánky a nie veľké umenie? Alebo preto, že sa jednoducho stratil? Až dôsledné pátranie po jeho blízkych, stretnutie a otvorenie šuplíkov vo februári 2015 odkrylo stratené dielo.

 


 

13.04.2017  -  07.05.2017

 

Ján Juhaniak

Voláš sa koláž

 

Výstavný projekt s názvom VOLÁŠ SA KOLÁŽ predstavuje autorove  výtvarné úsilie v oblasti koláže približne od roku 2010 do súčasnosti. A to začiatkami, kedy s kolážami začínal a kombinoval ich s maľbou a inými technikami, cez opustenie rukopisnej maľby po čistú prácu s reprodukciami, ktorá vyvrcholila jeho diplomovou prácou ,,Kuriózne kolízie“ (2014-2015), ocenenou cenou rektora. Dôležitým prvkom techniky koláže i celej výstavy je motív vzťahu. Koláž je druhom "asistovaného ready-madu", kde výsledok vzniká z existujúcich (technických) obrazov. Zároveň v prácach dochádza k hlbšiemu uvedomeniu, že aj obrazy sú istou konštrukciou reality. Motív reprezentácie skutočnosti sa kombinovaním a spájaním obrazov mení na motív reprezentácie subjektívneho, umeleckého vnímania tejto (i)reality. Montáž, či koláž je forma utvárania nových vzťahov, ktoré sprítomnene v obraze umožňujú ich hlbšie uvedomenie v realite, kde nie sú tak implicitne prítomné.

 

 


 

 

 

12.05.2017 - 26.05.2017

 

Výstava absolventských prác študentov SUŠ Trenčín

autorská koncepcia: pedagógovia SUŠ Tn

 

 


 

01.06.2017 - 23.07.2017

 

Ján Mathé 1922  -  2012 / sochy a kresby

Výnimočná ľudskosť ducha

autorská koncepcia: PaedDr. Elena Porubänová

Akademický sochár Ján Mathé (1922  - 2012) bol jedným   z najvýznamnejších slovenských sochárov, ktorý celý svoj tvorivý život prežil v Košiciach.  V rokoch 1945 – 1950 študoval na Akadémii výtvarných umení v Prahe na medailérsko – sochárskom oddelení u prof. Otakara Španiela. Po návrate do Košíc,  sa charakterom a smerovaním svojej tvorby  stal jedným z prvých predstaviteľov moderného sochárstva v Košiciach. Od roku 1958 sa popri komornej tvorbe začal venovať aj monumentálnym realizáciám. Svoje diela vystavoval v SNG, Východoslovenskej galérii v Košiciach a ďalších slovenských galériách. Ani trenčianskej verejnosti nie je dielo Jána Mathého neznáme. Pravidelne a rád sa zúčastňoval na spoločných výstavách komornej sochárskej tvorby (1995, 1998, 2008 ). Jeho pozoruhodné a ľudským humanizmom precítené dielo si galéria pripomenie po prvýkrát práve pri príležitosti jeho nedožitých 95 narodenín.

 

Absolventi a študenti Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach

Prezentácia Ateliéru slobodnej kreativity

autorská koncepcia: doc. Mgr. Art. Radovan  Čerevka, ArtD

Absolventi a študenti Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, ktorí budú v Trenčíne vystavovať súčasne s dielami rodáka Jána Mathého, sú reprezentantmi najmladšej  generácie umelcov, ktorá si  svojou ambicióznou a kreatívnou tvorbou získava čoraz vyššie renomé. Na výstave sa predstavia absolventi a študenti  Ateliéru slobodnej kreativity 3D pod vedením prof. Juraja Bartusza, akad. sochára a  doc. Mgr. Art. Radovana  Čerevku, ArtD, ktorých tvorba smeruje predovšetkým k reflexii aktuálnych sociálno-spoločenských javov, či vlastného – subjektívneho uvažovania o sebe samom v kontexte súčasnej rozporuplnej reality.

 


 

27.07.2017 - 10.09.2017

 

Juraj Jaroš

14 minút obyčajného súkromia

autorská koncepcia: PaedDr. Elena Porubänová

Pripravovaná autorská výstava Juraja Jaroša (1983) má ambíciu  predstaviť maliarske diela jedného z najzaujímavejších umelcov najmladšej generácie  trenčianskeho regiónu  a umožniť tak konfrontovať  reakcie verejnosti ako i umeleckej komunity regionálneho výtvarného  umenia na tvorbu autora. Typickou črtou Jarošových malieb je subjektívny symbolizmus, ktorý autor spája s každodennosťou prežitých momentov. Jeho umelecký záujem je sústredený dovnútra obrazu, koncentruje sa na malú škálu motívov – sugestívne autoportréty, spomienky na anonymné, nevýznamné predmety (zabudnuté stoličky, keramické črepiny, krabice s odloženými vecami, použité vrecká od čaju.. ). Sústredene a hĺbavo ich skúma, vkladá im nové významové, citlivé a poetické zázemie. Stávajú sa obrazom jeho meditatívnych asociácií vo vieru v ľudskosť a emocionalitu, ktorá snáď ešte natrvalo z nášho sveta nevymizla. Charakteristickým znakom malieb Juraja Jaroša je vycibrená, kultivovaná, často až lazúrne priezračná farebnosť, citlivá vnímavosť sveta okolo seba a intímno poetické spracovanie námetu.

 

 

 

Jozef Baus

Pohľad z druhej strany

 

autorská koncepcia: Mgr. Radka Nedomová

 

Zámerom výstavy je predstaviť trenčianskemu publiku širokospektrálnu, predovšetkým veľkoformátovú tvorbu maliara a pedagóga Jozefa Bausa (1958) vo výstavných priestoroch na prvom poschodí Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne. Jozef Baus patrí k slovenským autorom, ktorí si razia svoju umeleckú cestu vlastným originálnym spôsobom. V jeho predovšetkým maliarskej tvorbe rezonujú línie, konštruktívne skladanie obrazu a farebná vibrácia jednotlivých tónov. Tieto tri prvky tvoria jadro koncipovania diela. Baus vytvára archetypálne obrazce, elementárne motívy, ktoré "sieťuje", podriaďuje ich líniám a lineárnosti, necháva ich pôsobiť v rôznych farebných tónoch. Prostredníctvom sieťovania a farebných línií sa mu darí vytvárať iluzívny priestor, 3D objekt v dvojdimenzionálnom formáte, ktorý vystupuje z rámca plátna, no zároveň je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Tým odkazuje i na moderné technológie, kyberrealitu či informačné siete. Umelecký posun, ktorý na výstave v Trenčíne chce autor deklarovať, bude spočívať vo viacerých priestorových modeloch, ktorých tvaroslovie bude vychádzať z kompozície jeho obrazov. „Pohľad z druhej strany“ je spoločným motívom pre formálne aj obsahové východiská projektu. Má rozvíjať tézu plurality, všeobecne platiacu ako pre širší spoločenský rámec, tak aj pre individuálne postoje.

 


 

01.08.2017 - 31.08.2017

 

Diana Garafová

How am I get in?

 

autorská koncepcia: Diana Majdáková

 

Výstava How am I to get in? je výsledkom dizertačného štúdia Diany Garafovej, doktorandky prof. Fischera na VŠVU. Diana vo svojej súčasnej tvorbe vytvára modely galerijných priestorov a v nich inštaluje svoje vlastné výstavné projekty v mierke 1:10. Vytvára 3D modely reálnych priestorov, používa ich proporcie, architektonické riešenie, nie však ich inštitucionálne vzťahy. Tieto priestory napĺňa vlastnými príbehmi a ideami, ktoré spoločne rozprávajú – viac či menej konkrétne - o autorkinom pohľade na svet, čas, hmotu ai. Diana v modeloch pracuje s priestorom rozličným spôsobom - využíva a testuje viaceré optické ilúzie (zrkadlenie, rôzne druhy perspektív), cez ktoré otvára divákovi cestu do nových priestorov – „realít“.

 

 


 

01.09.2017 - 30.09.2017

 

HALA 2017 - Festival súčasného umenia

autorská koncepcia: oz HALA

 

Ďalší ročník podujatia HALA – festival súčasného umenia nadväzuje na predchádzajúce ročníky, ktoré sa uskutočnili v Trenčíne v priestoroch bývalých industriálnych hál. Tento, v poradí už piaty ročník sa však organizátori rozhodli po skúsenostiach s minulými ročníkmi situovať do priameho centra mesta a upraviť úroveň a kvalitu vybraných výstavných projektov, čím sa snažia posúvať hranice vnímateľa a konzumenta umenia, ešte viac priblížiť súčasné tendencie v umení širokej verejnosti, preniesť umenie do mesta a zaktivizovať cestovný ruch v meste Trenčín. Nakoľko hlavnou lokáciou už nebude industriálna hala, ale verejný priestor v meste a netradičné zákutia v širšom centre mesta, docielime užší kontakt i laickej verejnosti s umením, čo je v dnešnej dobe, kedy sa umenie a kultúra kladú na okraj spoločnosti a záujem o ne má klesajúcu tendenciu, dôležitý argument. Tento fenomén je zreteľný i v meste Trenčín, kde sa často u obyvateľov môžeme stretávať s nepochopením a kritikou umenia. Naša iniciatíva si v tomto ročníku kladie za cieľ predovšetkým popularizáciu a predstavenie rôznych druhov súčasného umenia a ich vzájomných prepojení, podporu kreatívneho priemyslu v meste Trenčín a s tým súvisiaci rozvoj kultúrneho turizmu. V rámci sprievodných podujatí sa predstavia rôzne performancie, hudobné zoskupenia a DJovia, tanečno-divadelné predstavenia, premietanie filmov, diskusie a tvorivé workshopy. Celý program vrátane koncertov a predstavení bude voľne prístupný širokej verejnosti bez úhrady vstupného, čím chceme ešte viac posilniť naše ciele. 

 

 


 

21.09.2017 - 12.11.2017

 

Ilona Németh / Gabriela Zigová

autorská koncepcia: Mgr. Radka Nedomová

 

 

Spoločná výstava známej slovenskej umelkyne Ilony Németh a absolventky jej ateliéru na VŠVU Gabriely Zigovej v Galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne predstaví vo výstavnej koncepcii galérie inovatívny a originálny pohľad na výstavnú činnosť i prácu s verejnosťou. Dvojvýstava, ktorá bude prebiehať na oboch podlažiach galérie, predstaví i staršiu tvorbu autoriek, ale budú vytvorené i úplne nové diela vytvorené špeciálne pre konkrétny priestor. Spojenie autoriek vyplýva z ich spoločného pôsobenia na VŠVU v Bratislave, podobného zamerania výtvarného jazyka a prepojenia Bratislavy s Trenčínom (keďže Gabriela Zigová pochádza z Trenčína). Celá koncepcia výstavy však bude zameraná najmä na aktivizáciu a vtiahnutie diváka do výstavy, a to prostredníctvom interaktívnych diel a site-specific inštalácií, ale i množstvom sprievodných podujatí predstavujúcim rôzne ďalšie súčasné podoby umenia ako performance či happening, prednášok, diskusií a komentovaných prehliadok výstavy s autorkami a ich ďalšími hosťami.


 

23.11.2017 - 21.01.2018

 

Kamil Varga

Súkromný vesmír

autorská koncepcia: PaedDr. Elena Porubänová

V rámci  pravidelnej každoročnej prezentácie umeleckej fotografickej tvorby v rámci Mesiaca fotografie,  Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne pokračuje v napĺňaní svojho cieľa -  postupne predstaviť tvorbu najvýraznejších  autorov súčasnej českej a slovenskej fotografie. Ide najmä o  predstaviteľov Novej vlny slovenskej fotografie, ktorí po štúdiách v Prahe,  takmer všetci tam  zostali pôsobiť. Po úspešných trenčianskych výstavách  Vasila Stanka ( 2007) a Ruda Prekopa ( 2015 )  sa galéria rozhodla predstaviť aj fotografickú tvorbu ďalšieho z autorov Novej slovenskej vlny -  Kamila Vargu. Výstavu v Trenčíne  bude reprezentovať jeho dodnes umelecky nenapodobiteľný a pre odbornú i laickú verejnosť takmer  neznámy fotografický cyklus viac ako 5 metrov dlhých čiernobielych fotografií, doplnený o výber z fascinujúceho cyklu  čiernobielych fotografií s témou luminografie. 

 

 

Jana Gombiková

autorská koncepcia : MgA. Štěpánka Stein

 

 Máme tendenciu brať prítomnosť ako samozrejmú, až kým sa zrazu nestane minulosťou. V časoch svojho najväčšieho rozmachu zamestnávali podniky Ozeta a Merina veľkú časť obyvateľov Trenčína. Tieto podniky a ich priestory sú súčasťou kolektívnej pamäte, identity mesta. Dnes sú ich budovy prázdne, neprežili divoké 90.roky. Stroje, archívy, technológie, všetko bolo nemilosrdne vyhádzané na smetisko a priestory boli prenajaté súkromným inverstorom, alebo ponechané len tak napospas osudu. V opustených halách ešte stále možno nájsť pripomienky bývalej slávy a dlhoročnej histórie fabriky. Nábytok, zbytky strojov, cievky, kusy látok či historické vzorníky, to všetko sa pomaly rozpadá, ničí, vyhadzuje, až kým nezostane nič, tak, ako pomaly vymiera posledná generácia bývalých zamestnancov. A keď zmiznú všetky dôkazy fyzickej existencie, história sa stane fikciou a jediné, čo zostane, je mýtus. Mojim zámerom je nadviazať na inštaláciu, ktorá vznikla v rámci sympózia vizuálneho umenia Hala 2016. Koncepcia projektu vychádza z formy vzorníkov, kde sa archivovali vzorky látok vyrábaných v Merine. Pomocou nájdených objektov sa snažím interpretovať históriu priestoru. Výstava by mala divákovi ukázať akési  vzorky minulosti.

 

 


 

 

 

A PREHLIADKU STÁLYCH EXPOZÍCIÍ :

 

Miloš Alexander Bazovský

Výtvarné umenie v Trenčíne

Sochárstvo 20. storočia zo zbierky

Galérie M. A. Bazovského v Trenčíne


 

Výstavy mimo sídla galérie: 2017

 

Štvrtok 12. 1. 2017  - 26. 3. 2017

Erna Masarovičová + Katarína Kissoczy / Aká matka taká Katka

– Oravská galéria Dolný Kubín  – kurátor Elena Porubänová

 

 

Piatok 19. 5. – 16. 6. 2017

Akad. sochár Dominik Monček – Cesty II.

 -  Galéria Petra Matejku  Nové Mesto nad Váhom  - kurátor   Elena Porubänová

 

 

Štvrtok 13. 7. 2017 – 27. 8. 2017

Erna Masarovičová + Katarína Kissoczy /Aká matka taká Katka

– Galéria Jána Koniarka Trnava  – kurátor  Elena Porubänová

 

Piatok 15. 9. 2017 – 22. 10. 2017

Novomestský osteň 2017  -  medzinárodné bienále kresleného humoru a satiry

 – Galéria Petra Matejku  Nové Mesto nad Váhom  - kurátor  Elena Porubänová

 

 

Piatok 27. 10. 2017 -  3. 12. 2017

Akademický maliar Ján Mikuška – Maľba a kresba

 – Galéria Petra Matejku  Nové Mesto nad Váhom   – kurátor  Elena Porubänová