Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne

Výstavný plán galérie na rok 2018

Výstavný plán galérie na rok 2018

V roku 2017 Vás pozývame na výstavy :

25.01. – 04.03. 2018

Marián Sučanský NEPOKOJ  V  DUŠI

Nedožité okrúhle narodeniny jedného z popredných trenčianskych umelcov  20. storočia sa pre GMAB v Trenčíne stali príležitosťou predstaviť jeho diela verejnosti. S odstupom viac ako dvadsať rokov, kedy bolo navždy uzatvorené  dielo  Mariána Sučanského, možno hovoriť o výnimočnosti a jedinečnosti jeho maliarskej a kresliarskej tvorby. Najmä jeho figurálne diela svojou expresívnosťou, energiou a vnútornou naliehavosťou aj dnes nadčasovo rezonujú na aktuálne otázky súčasnosti.

Galéria predstaví jeho najlepšie diela nielen zo svojich zbierok, ale i zbierok Slovenskej národnej galérie v Bratislave, Galérie mesta Bratislavy, ďalších slovenských galérií a inštitúcií, a tiež zo súkromných zbierok.

autorská koncepciaPaedDr. Elena Porubänová

 

Ľudovít Bránsky METAMORFÓZY  TRENČÍNA  A  KRAJINY

Maliar Ľudovít Bránsky patrí medzi významných maliarov trenčianskeho regiónu. Rád maľoval Trenčiansky hrad, Trenčín a okolitú krajinu. Jeho krajinárske motívy a najmä zimné scenérie svojou bezprostrednosťou dodnes pútajú pozornosť trenčianskeho publika.

Galéria pri príležitosti nedožitej storočnice umelca pripravila súbornú výstavu zo súkromných zbierok, predovšetkým však zo svojho rozsiahleho zbierkového fondu i zbierok ostatných slovenských galérií (Slovenskej národnej galérie v Bratislave, Galérie mesta Bratislavy, Nitrianskej galérie, Oravskej galérie v Dolnom Kubíne a ďalších kultúrnych inštitúcií).

autorská koncepciaPaedDr. Elena Porubänová

 


 

08.03. – 29.04. 2018

Žena Ulica Dlaň Kosť /ženy v zbierkach gmab/

Ženy v umení boli v priebehu 20. storočia skôr raritným pojmom. Napriek postupnej emancipácii a rovnocennému postaveniu žien a mužov sa neustále počas tvorivého presadzovania stretávali so sexizmom a podceňovaním zo strany mužov. Výstava prezentuje výber diel čisto len ženských autoriek zo zbierkového fondu GMAB, ktoré svojou tvorbou a nie vždy celkom „ženskými“ témami významne prispeli k zhodnoteniu výtvarného umenia na našom území napriek ich „pohlavnej nerovnocennosti“ a predsudkom.

autorská koncepciaMgr. Radka Nedomová

 

July Haluzová V kvetinovom odtieni

Mladá maliarka Julie Haluzová (1981) vo svojich farbou hýriacich obrazoch odkazuje na pozitívnu energiu, radosť zo života i grotesknosť niektorých situácií. Kombinuje na nich zdanlivo nekombinovateľné - vášnivú expresiu vo forme farebnej explózie, a zároveň jemnosť a detailnú presnosť ornamentov a miniatúr. Na výstave v galérii sa predstaví prierezom svojej doterajšej tvorby.

autorská koncepciaMgr. Radka Nedomová

 


 

10.5. – 24.6.2018

Ján H. Blicha JÁN H. BLICHA 1939 – 1999

Výstava rozpráva životný príbeh architekta a všestranne tvorivého človeka prostredníctvom jeho vlastného diela. Divák tu prechádza prierezom najcharakteristickejších prác z jeho tvorby od urbanizmu cez architektúru, interiér a sochu až po grafický dizajn, od raných diel v období euforických 60-tych rokov až po tie neskoršie, vytvorené tesne po Nežnej revolúcii.

autorská koncepcia: Mgr. art. Lucia Mlynčeková

 

11.5. – 25.5. 2018 Výstava maturitných prác študentov SUŠ Trenčín

31. 5. – 24. 6. 2018 Výstava pedagógov SUŠ Trenčín

Kolektívna výstava pedagógov Strednej umeleckej školy v Trenčíne predstaví vlastnú tvorbu jednotlivých garantov a učiteľov odborov školy. Stredná umelecká škola existuje ako priame pokračovanie Strednej priemyselnej školy odevnej od 1. 1. 2006. Nadviazala tak na takmer 50 ročnú históriu odevnej tvorby na škole.

autorská koncepciaMgr. Radka Nedomová

 


 

28.06. – 12.08. 2018

Miroir Noir Nature Morte

Skupina Miroir Noir (v preklade Čierne zrkadlo) vznikla v roku 2007, kedy ju založili dvaja maliari - Katalánec Rai Escalé a Slovák Miloš Kopták. Ich spolupráca, napriek aj ich vlastnému umeleckému programu v domácom prostredí, vyplýva predovšetkým zo vzájomného spriaznenia osobností a podobností vo vizuálnom prejave. Maliarske diela, ktoré z tohto spojenia vznikajú, vychádzajú z maliarskeho dialógu simultánne tvoriacich autorov.

autorská koncepcia: Mgr.  Ivana Moncoľová, PhD.

 

 

Martina Rötlingová, Simona Papšová SELFIE YOURSELF!

Martina Rötlingová sa vo svojej tvorbe zaoberá Instagramom, sociálnymi sieťami a médiami, cez ktoré sa propaguje umelo dosahovaná krása za pomoci využitia make-upu, filtrov, uhlov pohľadu a podobne. Vo svojich maľbách reflektuje vlastné vnímanie na takto upravené momentky voči realite. Druhou polohou je tvorba intermediálnej autorky Simony Papšovej venujúcej sa dopadu, vplyvu a využívania sociálnych sietí jej generáciou. Vo veľkej miere pracuje sama so sebou a s vlastným telom. Témy jej prác sa obracajú na feminizmus a ,,ženský svet“, ktorý jej je najbližší.

autorská koncepcia: Mgr. Andrea Luptáková

 


24.08. – 30.9. 2018

Boris Németh, Ján Viazanička  KRAJINA

Dlhodobý dokumentárny projekt KRAJINA má ambíciu zachytiť v užšie vymedzených tematických okruhoch fotografický záznam charakteru spoločnosti, krajiny a spôsobu života ľudí na Slovensku, nadväzujúc na osvedčenú autorskú spoluprácu Borisa Németha a Jána Viazaničku. Tento projekt predstavuje súhrnnú výstavu dlhodobých dokumentárnych projektov Premien Slovenska, ale aj sólových tém oboch autorov, na ktorých práve aktívne pracujú.

autorská koncepcia

 

Filip Sabol, Michal Turkovič PROTI VŠETKÝM

Autori Filip Sabol a Michal Turkovič vystupujú v pozícii slovenského občana, ktorý je zmätený a znepokojený, občana, ktorý vidí východisko v zjednotení ľudí v dav a v následnej demonštrácii či proteste. Prostredníctvom simulácie príprav demonštrácie autori reflektujú rozpoloženie týchto občanov. Maliarskou inštaláciou chcú vytvoriť atmosféru, v ktorej panuje neistota či napätie z toho, čo môže a čo bude nasledovať...

autorská koncepcia: Simona Bérešová, MA


 

04.10. – 25.11. 2018

Peter Župník  ANIMÁLIA

Peter Župník patrí k najvýraznejším členom skupiny fotografov Nová slovenská vlna. Postupne sa vyprofiloval ako jeden z najpoetickejších autorov tejto skupiny a súčasne ako jediný sa vo svojej tvorbe neprezentuje inscenovanou fotografiou.

Tvorbu Petra Župníka charakterizuje zobrazenie reality, ktorú ale stvárňuje s obrovskou fantáziou a imagináciou. Župníkove práce vychádzajú z reportážnej fotografie, od začiatku však nesú stopy poetičnosti, metafory a zmyslu pre surreálno. Do projektu budú zaradené čiernobiele fotografie, často  autorskou domaľbou,  viažuce sa k téme pripravovanej výstavy tak, aby čo najreprezentatívnejšie priblížili tvorbu autora, ktorého dielo bude  trenčianskej verejnosti predstavené po prvýkrát.

autorská koncepciaPaedDr. Elena Porubänová

 

Vasil Stanko, Rudo Prekop, Kamil Varga, Peter Župník, Jiří Víšek

NÁVRATY V ČASE / československá fotografia – 80.roky 20. storočia /

Výstava predstaví verejnosti tvorbu  piatich spolužiakov, absolventov Katedry umeleckej fotografie na FAMU v Prahe z konca 80. rokov 20. storočia. Ide o jedného českého  a štyroch fotografov slovenského pôvodu, predstaviteľov Slovenskej novej vlny, ktorí dodnes udržiavajú vzájomné priateľstvá a rešpekt k tvorbe tých druhých. Projekt priblíži ich rané diela, ktorými sa zaradili medzi reprezentatívne osobnosti československej postmodernej fotografie. Práce z tohto obdobia sú výnimočné, dodnes prekvapujú námetmi, uhlom pohľadu a  majú čo povedať aj súčasnému návštevníkovi.  Výstavou, ktorá pripomenie koniec  búrlivých 80. rokov  vo vtedajšom Československu, si  galéria chce v roku 2018 pripomenúť  25. výročie vzniku Slovenskej republiky, ale aj  100 rokov, ktoré uplynú od vzniku spoločného československého štátu.

autorská koncepciaPaedDr. Elena Porubänová


 

6.12. 2018 – január 2019

Fotograf Bazovský

Výtvarné dielo Miloša Alexandra Bazovského ako jedného zo zakladateľov modernej slovenskej maľby bolo už mnohokrát predstavené na výstavách a v publikáciách, no ako fotograf bol doposiaľ neznámy. Bazovský svoje snímky nepublikoval, až na výnimky sa nezachovali ani fotografické zväčšeniny z nich. Pomerne rozsiahly súbor negatívov sa však nachádza v Archíve umenia SNG a ten sa stal základom prezentovanej výstavy. Bazovský ako fotograf mal na pôde Slovenskej národnej galérie prvú samostatnú výstavu v termíne od 17. novembra 2017 do 15. apríla 2018 a v závere roka 2018, kedy si budeme pripomínať okrúhle výročie smrti a v januári narodenia autora, sa v spolupráci so SNG predstaví i publiku v Trenčíne.

autorská koncepcia: v spolupráci so SNG

 

 

 

 

ďalšie výstavné projekty :

 

01.03. -01.04. 2018

Zoltán Agócs NAIVNÉ PUTO

Výstava prináša autorov pohľad na človeka vo svojej prirodzenosti, surovosti, naivite. Voľne sa necháva inšpirovať okolím. Je zviazaný inými osudmi, dokumentuje postoje a vytvára si neodňateľné puto, vzťah založený na naivite vnímaného objektu, na naivite svojho vnemu, na tom, že nezmení dané, neovplyvní ukončené.

 

05.04. – 06.05. 2018

Paulína Halasová ABSENCIA REALITY

V dielach Paulíny Halasovej sa postavy vymaňujú z pasce sociálneho statusu a žijú si svoj sen. Vo svete morálnej a psychickej slobody narážajú na existenciálne hranice, kde je žena konfrontovaná so svojou podstatou bytia. Diela prezentujú skúmanie psychiky človeka, bez toho, aby sa uchyľovali k abstrakcii, pričom telesnosť neodlišujú od emocionálneho aspektu.

 

01.06. – 01.07. 2018

Absolventská výstava Základnej umeleckej školy Karola Pádivého v Trenčíne

 

04.07. – 02. 8. 2018

Natália Okolicsányiová 4 wifes / 4 ženy

Akademická maliarka Natália Okolicsányiová patrí k najmladšej generácií profesionálnych výtvarníkov trenčianskej umeleckej scény. V tvorbe sa venuje hlavne expresívnej maľbe s akcentom na výraznú farebnosť. Jej diela sú plné intimity, sexuality i provokácie.